Osta oikein, hoida oikein – Ammattilaisten täsmävinkit vaatteiden huoltoon

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Vuodenaikojen vaihteessa on aika huoltaa syysvaatteet priimakuntoon.

 

Karkeat villakankaat - Arkive Ateliér

 

Vaatteiden ja asusteiden huolto on noussut kasvavaksi trendiksi ja hyvä niin. Vaateharjat ja nahanhoitoaineet ovat pikkuhiljaa alkaneet löytää tietään takaisin suomalaisten vaatekaappiin.

Tuuleta, harjaa, höyrytä

Tuulettamalla ja vaateharjan avulla vaatteen pesuväliä pystyy pidentämään ja vaate pysyy siistin näköisenä. Vaatetta ei välttämättä tarvitse pestä kokonaan, vaan yksittäisiä tahroja kannattaa yrittää pestä käsin.

Viimeisen ryhtiliikkeen vaatteelle antaa höyryttäminen, joka tekee esimerkiksi neuleiden pinnasta kauniin kiiltävän ja häivyttää housuista polvipusseja.

Huolla neuleet kerran vuodessa

Perusteellisessa vuosihuollossa neuleesta kammataan nukka pois, se pestään, harjataan vaateharjalla ja lopuksi höyrytetään. Neule pestään joko käsin tai koneessa pesupussissa nurinpäin käännettynä hellävaraisella villanpesuohjelmalla. Konepesussa ei käytetä linkousta, sillä se voi venyttää vaatetta.

Pesun jälkeen neule kääritään puhtaaseen pyyhkeeseen ja ylimääräinen vesi puristellaan pois. Neule kuivataan tasolla niin, ettei suora auringonvalo pääse haalistamaan värejä. Lopuksi vaate höyrytetään ja säilötään vaakatasossa viikattuna vaatekaapissa.

Säilö oikein

Säilöön laitetut vaatteet on tärkeää suojata kosteudelta, lämpötilojen vaihtelulta ja tuholaisilta, kuten turkiskuoriaisilta, jotka viihtyvät kellareissa ja ullakoilla.

– Vaatteet kannattaa säilöä esimerkiksi sängynaluslaatikoissa tai yläkaapeissa. Kausivaatteet voi jättää pukupussissa vaatekaappiin, Maria vinkkaa.

– Pidemmän ajan säilytykseen suosittelen ilmatiivistä säilytyspussia. Se pitää tuholaiset loitolla, Jenni sanoo.

Hoida nahkaa kuin ihoa

Ennen säilytystä nahkaiset tuotteet puhdistetaan ja niiden pintaan laitetaan vain hoitoaine, jotta materiaali pysyy kosteutettuna, mutta saa hengittää ilman suoja-aineita.

– Nahkatuotteiden huoltoa kannattaa ajatella kuin ihonhoitoa. Nukkumaan mennessä kasvot puhdistetaan ja laitetaan kosteusvoide. Värillisen kenkävoiteen voi ajatella meikkivoiteena ja vahat sekä suojasuihkeen viimeistelytuotteina, Jenna kuvailee.

Nahkakenkiä hoidetaan kuin ihoa: ensin puhdistus, sitten hoitovoide.

Ole kaukaa viisas

Kun vaatteiden huoltoon ja säilytykseen on nähnyt hieman vaivaa, on ne helppo ottaa taas käyttöön. Raikastava tuuletus tai vaateharjalla harjaaminen riittää. Nahkakenkien pintaan sipaistaan hieman hoitoainetta, jos pinta tuntuu kuivalta, sekä suojaavaa tuotetta, kuten kenkävahaa. Mokkanahkaiset kengät käsitellään suojasuihkeella.

Nahkalaukkujen kanssa pätee sama ohje, mutta tummasävyiset laukut eivät kaipaa suojasuihketta. Sen sijaan vaaleasta nahasta ja mokkanahasta tehdyt laukut kannattaa suojata suojasuihkeella.

Valitse elämäntyyliisi sopiva vaate

Jenna ja Maria kehottavat ostoksilla ensin pohtimaan vaatteen käyttötarkoitusta ja sen vaatimaa huoltoa sekä sopivuutta omaan elämään. Monet laadukkaina pidetyt materiaalit saattavat vaatia enemmän huoltamista tai pesetystä pesulassa, joten ostohetkellä kannattaa miettiä myös, onko itsellä aikaa tai viitseliäisyyttä siihen.

Esimerkiksi kiireiseen arkeen voivat sopia vähemmän huoltoa vaativat materiaalit kuten denim, pellava, puuvilla ja merinovilla.

Sataprosenttisesti yhdestä luonnonkuidusta valmistetut vaatteet ovat usein myös yksinkertaisempia huoltaa, kun materiaalissa ei ole eri sekoitteita ja sen käyttäytyminen on helpommin ennakoitavissa.

 

Viittaukset: gloria.fi


Osta oikein, hoida oikein – Ammattilaisten täsmävinkit vaatteiden huoltoon, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Suositellut artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php